Sunnuntain brunssi

Tuntuu että rauhalliset aamut ovat kovin vähissä. Aina on jollakin menoa, kuka lähtee töihin, kuka peliin ja jollakin partioretki. Silloin kun on mahdollisuus aloittaa aamu ja päivä rauhassa, tilaisuus on käytettävä hyväksi.

Tänään meillä oli tällainen aamu. Kenenkään ei tarvinnut heti aamulla lähteä minnekään. Joten, aloitimme aamupalan valmistamisen jo eilen illalla. Totta, laitoin leivän kohoamaan aamua varten.

Useammassa blogissa on tätä pataleipää kehuttu, eikä turhaan. Leipä on kyllä hyvä ja helppo valmistaa. Ihana heti aamulla saada kotiin tuoreen leivän tuoksu!


PATALEIPÄ

3dl vehnäjauhoja
3dl rouheinen sämpyläjauho
3dl vettä
1tl kuivahiivaa
1,5tl suolaa

Sekoita kuivat-aineet keskenään ja lisää reilusti kädenlämpöinen vesi. Sekoita, mutta älä vaivaa.

Peitä kulho kelmulla (tiiviisti) ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan n 12 tuntia.

Ennen kuin paistat leivän, kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja käännä kaksinkerroin. Älä vaivaa! Ripottele vielä pinnalle hiukan jauhoja ja peitä taikina liinalla.

Pane kannellinen valurautapata (n 2l) kylmään uuniin ja uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Kun taikina on kohonnut pöydällä 30min ja uuni on lämmin. Ota pata pois uunista ja sivele pannun sisäpintaan hiukan rypsiöljyä. Nosta taikina pataan ja laita kansi kiinni.

Paista leipää 30 minuuttia, ota kansi pois ja anna leivän paistua vielä 15 minuuttia. Kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Kumoa leipä padasta ja anna jäähtyä liinalla peitettynä.


Samalla kun leipä oli aamulla uunissa ehti valmistamaan kaiken muun asiaan kuuluvan. Paistamaan munakaan sekä pekonin. Pilkkomaan vihannekset sekä hedelmät. Kattamaan pöydän!

Päivästä tulee kuin juhla. Aamun kun aloittaa hieman erilaisesti. Kyllä niitä tuttuja ja turvallisia aamuja ehtii vuodenmittaan viettämään. Eikä niissä mitään pahaa ole. (Huomenna taas edessä meilläkin!)

Aamupalaan kuuluu myös smoothie. Perheemme suosikki on  mansikalla maustettu.


MANSIKKA SMOOTHIE
1,5dl kaurahiutaleita
2,5dl jäisiä mansikoita
1 banaani
1dl rasvatonta vanilja jogurttia
1dl rasvatonta piimää
1dl tuorepuristettua appelsiinimehua
Kaikki aineet blenderiin ja hyvä sekoitus. Tämä juoma on hyvä ja raikas aamunaloittaja.



Tällä aamupalalla tai paremminkin brunssilla jaksaa kyllä päivää aika pitkälle. Ja, on niin herkullinen. Kun ei nyt joka aamu tule nautittua. 

 Kaisa

Kommentit

  1. Pataleipää myös kokeiltu ja hyvää oli. Voisi taas pitkästä aikaa kokeilla sen tekemistä. Nyt, kun olen lomallakin... ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti