Leipomisen riemu



Jos joku on sitä mieltä että leipominen on totista ja tylsää touhua, niin väärässä on. Tai, ainakin meillä oli viikonloppuna kaksi hyvinkin iloista leipuria. Koululaiset pohtivat, mitä voisivat valmistaa kahvipöytään. Aikansa kun olivat miettineet, keksivät marenkien leipomisen. Mistä mahtoivat saada moisen idean?
 
MARENKI
 
5 munan valkuaista
3dl erikoishienoa sokeria
1tl etikkaa
 
Huoneenlämpöiset munat erotellaan. Tarkkana jotta valkuaisten sekaan ei mene yhtään keltuaista. Valkuaiset vatkaukseen ja pikkuhiljaa lisätään sokeri sekä etikka. Vatkataan kunnes vaahto on kovaa.
 
Vaahto pursotetaan leivinpaperille pieniksi kasoiksi. Marengit uuniin 120 astetta ja noin 1 tunti.  

Keittiöstä kuului iloista naurua, kun pojat testailivat milloin vaahto on tarpeeksi kovaa. Ja, miten sitä saa paremmin selville kuin kääntämällä kulho ylösalaisin kaverin kasvoille. Yhtään ei marenkia tippunut kaverin suuhun tai lattialle. Joten, vaahto oli tarpeeksi kovaa ja valmis pursotukseen.
 
Pursottaminen onnistui mallikkaaksi. Leipomisen vaativin osuus olikin enää edessä. Malttaa odottaa, että marengit on ensin uunissa ja sitten äiti vielä aloittaa valokuvaamisen. Ennen kuin päästään maistelemaan ja toteamaan herkkujen onnistuminen.
 
Marengit onnistuivat täydellisesti. Paisto oli riittävää ja munien sekä sokerin suhde oli sopiva. Etikka kuivatti marenginpintaa sopivasti ja jätti sisältä mukavan tahmeaksi. Illalla kuvattavana olikin enää jäljellä vain muutama muru kulhon pohjalla.

Viikonloppuna saimme nauttia kirpsakasta pakkasesta ja näiden marenkien luomasta valkeudesta. Mutta, tänään meillekin satoi ensilumi. Ja, loihan se ihanaa valoisuutta sekä toi heti päiväänkin lisää pituutta. Viimeistään nyt, heräsi todellinen joulun odotus myös meillä. Kyllä tuo lumi ja pakkanen vaan luovat jouluisen fiiliksen!
 
Lumista loppuviikkoa!
 
Kaisa

Kommentit

  1. Nam! Meilläkin tehtiin viikonloppuna marenkia, kakkupohjamuodossa :)
    Joskos lunta saataisiin vielä meillekin tänne pohjoiseen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marenki yksikseen ja pohjana on kyllä hyvä. Ja, toivottavasti teillekin tuota lunta satelee!

      Poista
  2. Narengit ovat niin hauskan näköisiä,kun ne pursottaa kuin pilvenhattaroita.Jospa tulevana viikonloppuna ehtisi vaikka jotain leipoakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sunnuntaiksi voisi kyllä jotain erityistä leipoa!

      Poista
  3. Hauskan näköistä puuhaa teillä siellä. Meillä neiti kaiveli eilen ompelukoneen ja ompeli koristetyynyn, ihana lapsi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävinkin blogissasi, ihana ja taitava ompelija sulla! <3

      Poista
  4. Ihania marenkeja!
    Ja mukava leipoa lasten kanssa.
    Hyvää torstaita!

    VastaaPoista
  5. Hihi ihana ja miten tuo valkuaisvaahto on oikeasti aina pakko kokeilla nassun tai naaman päällä. ;) Kivaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tänään leivottiin kakkupohja, kuopus meinasi kokeilla jälleen vaahtoa naamansa eteen. Onneksi ehdin ottamaan kulhon, ennen kuin taikina lattialla! :)

      Poista
  6. Ihanan näköisiä touhuja! Kyllä leipominen on todellakin riemu :) ainakin silloin, jos sitä saa tehdä omaksi ilokseen, eikä paineella, että pitää saada valmista johonkin tilaisuuteen!

    Ja hei täällä ilmoittautuu yksi aikuinen, joka myös tykkää testata valkuaisvaahdon valmiuden kippaamalla kulhon jonkun pään päälle! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on totta. Leipominen on mukavaa kun saa tehdä silloin kun haluaa ja vielä itse syödäkin. :)

      Poista
  7. Tarkkaa homma! Marengit ovat ihania, ehkä tekisin niitä jouluksi:)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti