Gluteeniton näkkileipä

Pidän säännöllisestä ja ohjelmoidusta arjesta, mutta myös siitä rauhallisesta koti-illasta takkatulesta nauttien. Näin keskiviikkoisin meillä on ns koti-ilta, vapaata harrastuksista. Normaalisti keskiviikkoisin käyn kaupassa, pesen pyykkiä ja siivoan, teen siis viikon kotityöt. Mutta, tänään en ole tehnyt mitään muuta kuin lämmitellyt ja nautiskellut takkatulesta teetä maistellen. Meneehän se ilta näinkin, ei lainkaan huono.
Itse kirjoittelin tuossa viime viikolla, että perheemme ns uuden vuoden lupaus on lisätä ruokavalioomme uusia makuja. Uusia makuja olemmekin jo ehtineet kokeilla, hyvällä ja hieman heikommalla menestyksellä, mutta näistä lisää myöhemmin. 

Useammassa blogissa on ollut postauksia juurikin uuden vuoden lupauksista ja monessa onkin luvattu keskittyä omaan hyvinvointiin. Kiireettömyyteen, riittäviin yöuniin, ulkoiluun... Vaikka arki onkin meillä kaikilla hyvin ohjelmoitua, onko se oikeasti niin kiireistä kun annamme ymmärtää? Tuskin. Uskon että suurinosa meistä tekee tuon kiireen itse. Ja, itse kuulun myös tähän ryhmään. Joten, ajattelinkin että mikseivät nämä keskiviikot olisi niitä koti-iltoja jolloin ei tehdä mitään pakollista (siivous, pyykkäys...), vaan nautitaan ja keskitytään omaan hyvään oloon. Tehdään juurikin sitä, mikä milloinkin tuo itselle sitä hyvää oloa. Olkoon se sitten mitä tahansa, urheilua tai TV-katselua.
GLUTEENITON NÄKKILEIPÄ

2dl maissijauhoja
3/4dl auringonkukansiemeniä
3/4dl pellavansiemeniä
3/4dl kurpitsansiemeniä
2 1/2dl kiehuvaa vettä
1/2dl öljyä

sormisuolaa

Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen kiertoilmalla. Sekoita kaikki kuivat aineet kulhoon ja lisää kiehuva vesi sekä öljy. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle, tasaisesti koko pellille. Sirottele viimeiseksi sormisuolaa taikinan pinnalle.

Paista uunissa noin tunti. Anna näkkileivän jäähtyä. Murra jäähtyneestä näkkileivästä sopivia paloja naposteltavaksi.
Näkkileipä sopii mainiosti teen kaverina naposteltavaksi. Sormisuolan kanssa kannattaa olla varovainen, ettei tule liikaa siroteltua. (Meidän näkkileivälle tuli tällä kertaa hiukan liikaa suolaa.) Näkkileipää saimme joulutuomisena ystävältäni ja sen jälkeen olemme itsekin jo ehtineet muutaman kerran tehdä, niin hyvää ettei pellillinen kauaa pöydällä ehdi vanheta.

Tänään on ollut siis todellinen koti-ilta, vain pakollisen ruoan olen laittanut ja muuten olen vain ollut. Soittanut muutaman puhelun kauempana asuville ystävilleni ja nauttinut takkatulen lämmöstä. Ihana ilta!

Kaisa

Kommentit

  1. Tuleeko kovia leivistä?Voisin kokeilla tätä ohjetta ja tuo on hyvä idea,että kokeilee uusia makuja.Meillä testattiin nyhtökauraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minun mielestä kovaa tule tai en tiedä jos kovettuu kun pöydällä pitempään ehtii olemaan. :) Nyhtökaura on täällä kokeiltavien tuotteiden listalla.

      Poista
  2. Tuo on niin ihanaa ja herkullista näkkäriä, Meillä neiti on tässä viikon päivät kysellyt että koska tuota taas tehdään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä niin hyvää ja helppo tehdä. Täällä myös pojat tiedustelevat lähes heti kun näkkäri on loppu, koska tehdään taas! :)

      Poista
  3. Hauska yhteen sattuma, sillä minä päätin myös viettää alkuillan rennosti sohvalla löhöillen. Vasta vähän aikaa sitten aloin tehdä muutaman "must-jutun"... ehkä loman jälkeinen arkeen palautuminen alkaa näkyä ja tuntua. Onneksi kohta on kuitenkin jo viikonloppu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kyllä ensimmäinen viikko loman jälkeen oli aika raskas. Mutta, selvitty on ja edessä on viikonloppu. Eli, eiköhän tämä arki lähde tästä ihan mukavasti pyörimään!

      Poista
  4. Kiitos paljon ohjeesta ja että oli vielä gluteeniton 🤗🤗 tämä menee kokeiluun ♥️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, teistähän toinen olikin gluteenittomalla ruokavaliolla. Joten, kokeilehan ihmeessä, suosittelemme!

      Poista
  5. Kauniit kuvat, ihana tuo teidän takka:) Välillä onkin oikein mukava ihan vaan olla ja nautiskella olostaan❤ Tuo näkkärin ohje pitääkin ottaa ylös:) Leppoisaa viikonjatkoa❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Totta, kyllä välillä on hyvä vaan olla ja nauttia!

      Poista
  6. Tuon on niin herkkua ja hei dippaa niitä paloja vielä hummukseen!

    VastaaPoista
  7. Muutaman kerran on tullut tehtyä tuota näkkäriä. Ja kyllä on hyvää!
    Hyvää viikon jatkoa sinulle!😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä niin hyvää, että taidetaan taas huomenna tehdä illalla naposteltavaksi!

      Poista
  8. Toi on niiiiin hyvää. Ja kun oikein haluaa herkutella, niin sipaisu voita pinnalle, niin lurps....
    meillä varsinkin miespuoliset hinkuu tämän näkkärin perään!
    Oikein mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on hyvää ja tarvittaessa voi tosiaan laittaa hiukan voitakin!

      Poista
  9. Voi, pitäisikin tehdä siemennäkkäriä pitkästä aikaa!
    Se on ihan parasta raejuuston kanssa! Nam!
    Koti-illat ovat parhautta ja pieni muistutus hyvistä yöunista ja muista elämänlaatua parantavista seikoista onkin hyvä juuri näin vuoden alussa.

    Lempeää viikon jatkoa sinne!

    VastaaPoista
  10. Kiitos niin paljon ohjeesta, lähtee tekoon ja otin reseptin ylös. Mukavaa viikkistä <3

    VastaaPoista
  11. Tuon TÄYTYY olla herkullista! Kiitos reseptistä, menee ehdottomasti kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä niin hyvää ja helppo sekä nopea valmistaa. Toivottavasti maistuu!

      Poista

Lähetä kommentti