Saako toisen onnesta iloita?

Toisinaan tuntuu että toisen onnesta ei ole lupa iloita. Lomalta tulevalta työkaverilta ei saa kysyä miten reissu meni, vaan kuuluu valittaa kuinka rankkaa töissä on ollut. Naapuri on ostanut uuden auton, olet niin kuin et huomaisikaan. Ystävä on uudistanut vanhat verhot, menet äkkiä kotiin ja teet saman. Päivität nopeasti Facebookkiin oman DIY ideasi, "tuunatut verhot".
Eikö tämä ole raskasta? Minusta on. Miksi emme vaan voi iloita työkaverin mahdollisuudesta lähteä matkoilla tai siitä kuinka naapuri on ostanut uuden auton? Kehua ystävän kivaa ideaa verhojen uudistamisesta ja kysyä voinko uudistaa omanikin samalla tyylillä? Eikö ainainen kateellisuus ja kilpailu ole kuluttavaa? Vie voimia ja rakenna entistä syvempiä kuiluja meidän ihmisten välille?
 
Olenko sitten poikkeava ajatuksineni? Ehkä, en tiedä. Totta, haluaisin matkustaa enemmän, voittaa lentopelkoni ja nähdä maailmaa. Mutta, niin kauan kun elämäntilanne on tämä, voin iloita muiden matkustamisesta ja kuunnella heidän matkakertomuksiaan. Onnitella ja ihastella naapurin uutta autoa, itsekin pitäisin tuollaisesta. Kertoa pitäväni ystäväni uusituista verhoista, itse en olisi kyllä keksinyt tuota ideaa. Ei tämä ole minulta pois, kun annan positiivista palautetta ja kerron pitäväni naapurin uudesta hankinnasta.
Onnea on myös paljon muutakin, kuin vain materiaalinen. Ja, muu onni onkin paljon tärkeämpää. Onni olla terve, on varmasti elämämme tärkeimpiä asioita. Ja, vasta kun terveyden menettää, sen huomaa. Viime vuosi meni ei niin onnellisten uutisten alla. Oli uutisia lähipiirin eroista, sairastumisista, onnettomuuksista... Uutisista joista ei voi iloita, asioista joista ei sitä aurinkoisempaa puolta löydä vaikka kuinka etsisi. Näiden asioiden kanssa on elettävä ja jatkettava eteenpäin, on löydettävä myös se iloisempi asia.
 
Uusi vuosi ja uudet tuulet. Tuulet ovatkin tuoneet mukanaan onnellisia uutisia, syntymää, rakastumista... Ja, minä kun olen niin onnellinen asianomaistenpuolesta. Kuin itsekin olisi rakastunut uudelleen!
 
Oikein mukavaa alkavaa viikkoa, iloitaan yhdessä elämän pienistä ja suurista iloista!
 
Kaisa Kommentit

 1. Et ole ajatustesi kanssa yksin. Samaa olen miettinyt itsekin. Suorastaan ärsyttävää tuo kykenemättömyys iloita toisten puolesta.

  Ihanaa uutta viikkoa sinulle ❤

  VastaaPoista
 2. Tärkeintä on löytää oman näköinen onni tässä ja nyt. Se antaa tilaa naapurin uudelle autolle ja maailmanympärysmatkalle, koska se ei ole mitään pois minun onnestani. Mukavaa viikkoa sinulle 🌻

  VastaaPoista
 3. Kateus taitaa olla meidän suomalaisten yksi "perisynti"...valitettavasti. Olen samaa mieltä kanssasi, että toisen onni ei ole minulta/meiltä pois. Jokainen meistä tulee elää omaa elämäänsä sitä arvostaen. Kadehtiminen vie vain turhaa energiaa...
  Oikein ihanaa viikkoa sinne teille kaikille! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin taitaa olla, harmillista.
   Mukavaa viikkoa! <3

   Poista
 4. Samaa olen ihmetellyt itsekkin. Miksi ei voi iloita toisen onnesta. Minusta voi ja pitää jakaa toisten niin ilot kuin surutkin! Mukavaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, jakamalla toisen surut ne puolittuu ja iloitsemalla iloista ne kaksinkertaistuu! <3

   Poista
 5. Aivan samaan olen törmännyt itsekin. Loistavasti puit asian sanoiksi. Kateellisuutta on aivan liikaa Suomessa ja tästä syystä ihmiset piilottelevat uusia juttujaan, mitään ei saisi näyttää. Tämä ikävä kyllä korostuu pohjoisemmassa, koska etelässä ihmiset tykkäävät enemmän näyttää mitä heillä on ja ihmiset ovat mielestäni vähemmän kateellisia. Tällaista ainakin itse havannoin.

  VastaaPoista
 6. Musta se on ihanaa olla toisten puolesta onnellinen ja usein sen sanonkin kyseisille henkilöille!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin on ihana iloita toisen kanssa yhdessä! <3

   Poista
 7. Kel onni on, se onnen kätkeköön! Onkohan tämänkin vanhan sanonnan taustalla kateus?
  Niin tai näin, ei onneaan pidä missään nimessä joutua peittelemään. Tuskin kenenkään elämässä on liikaa iloa tai onnea, joten minusta on todella ikävää jos joku on siitäkin toiselle kateellinen.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minustakaan tulisi joutua peittelemään omaa onneaan. <3

   Poista
 8. Niin tuttuja ajatuksia ♥ Toisen onni ei ole minulta pois, näin olen aina ajatellut. Kateus kuten katkeruuskin ovat niin turhaa ja kuluttavaa. Musta melkein parasta onnea on olla onnellinen toisen puolesta, hyvästä seuraa aina hyvää-myös käytöksessä ja asenteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatketaan iloitsemista, niin omasta kuin muidenkin onnesta! <3

   Poista
 9. Loistava postaus ja ei ole muiden jutut minulta pois. :) Iloitsen omista iloita. Naapurin uutta autoa en kyllä heh välttämättä huomaisi, hyvä kun huomaan, jos oma auto vaihtuu, istun vaan ja ajan. ;) Mutta tiedän mitä tarkoitat. Kyllä sitä omista facekamuistakin joistain näkee, ettei jotkut koskaan tykkää onnistumisista, ehkä jostain lastenkuvista tai koirien, siinä se. En tiedä itse tykkään kaikesta, jos vaan ehdin, koska kuten sanottu, keskityn omaan onneen, en kadehdi muiden. <3 Ihanaa viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Just näin tarkoitin.
   Jatketaan iloitsemista niin omasta kuin muidenkin onnesta! <3

   Poista
 10. Mahtava postaus. Itse olen, jos en nyt aina niin melkeinpä aina toisten onnesta onnellinen.
  Kuinka onnellinen olin viime viikolla kun huomasin, että ystäväni masennuslääke oli alkanut vaikuttamaan. Hän oli heti niin paljon aurinkoisemman ja onnellisemman näköinen, hän oli lähdössä treffeille ja olin niin niin niin todella onnellinen kaikesta tuosta. Suuri huoli alkoi kaikota sillä olen todella ollut hänestä huolissani. Nyt hän lähtee Dubaihin ja hän on niin matkansa ansainnut <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oi, ihana kuulla että ystäväsi voi paremmin!

   Poista
 11. Tämä taitaa todellakin olla se suomalaisten perisynti - ikävä kyllä! Kellään ei saisi mennä paremmin, olla enempää jne. Jopa luovuutta ja ihmisen tyytyväisyyttä omaan elämäänsä kadehditaan!

  Olen asunut USA:ssa, Kreikassa ja nyt Norjassa, enkä ole kokenut tällaista kateuteen perustuvaa käyttäytymistä, eli toisen ilon latistamista, missään muualla, kuin suomalaisten keskuudessa. (muutama poikkeus nyt on tietenkin joukkoon mahtunut, mutta he ovat olleet harvassa).

  Kell onni on, sen onnen kätkeköön -sananlasku kuvastaa todellakin suomalaista ajatustapaa ja siksipä sitä altistaakin itsensä, kun säännöstä poiketen esim. kirjoittaa blogia tai kertoo mukavia asioita fb:ssa. Seuraus saattaa olla, että sinut koetaan kerskujaksi, ärsyttäväksi ihmiseksi ja jäät ilman minkäänlaista kommenttia tuttavien suunnasta.

  Toisen onni ei todellakaan ole itseltä pois! Luulenpa, että oma elämä on paljon onnellisempaa, jos osaamme iloita muidenkin onnesta, onnistumisista ja iloista. Hyvä tuo hyvää, kun taas kateus vie kalatkin vedestä!

  Hyvä kirjoitus sinulta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Niin taitaa olla, suomalaisten perisynti. Ja, valitettavasti tuo on niin totta, mitä ns läheisempi ihminen on, sitä vähemmän tuota positiivista/kannustavaa kommenttia annetaan. Kilpailu ja kateus on aivan järjetöntä!
   Mukavaa tiistaita sinne Norjaan ja jatketaan iloitsemista, niin omasta kuin muidenkin onnesta!

   Poista
 12. Ihana postaus <3 Terveys on juuri se tärkein. Minusta on ainakin mukavaa jakaa iloa ja tuottaa toisille hyvää mieltä. Hyvät jutut eivät ole itseltä pois <3 Ihanaa viikon jatkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Totta, ei toisen onnesta iloitseminen ole minulta pois!

   Poista
 13. Tosi hyvä postaus <3 Mä oon sellainen toisten puolesta iloitsija. Tulee hyvälle mielelle itsekkin kun toinen on onnistunut, toteuttanut haaveensa ym. ilo tarttuu.
  Onnellista viikon jatkoa <3

  VastaaPoista
 14. Saa ja pitää! Harmittavan usein se tuntuu ihmisiltä unohtuvan - toisen onni ei todellakaan ole itseltä pois, vaan siitä pitäisi pystyä iloitsemaan ilman vertaamista omaan tilanteeseen. Hyvä kirjoitus <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niinpä, liian helposti vertaillaan tilanteita, kuitenkin unohdetaan ottaa huomioon koko kokonaisuus.

   Poista
 15. Juuri näin! Onni on kun osaa iloita toisen onnesta!

  VastaaPoista
 16. Olipa hyvin kirjoitettu. Itse kyllä yritän aina antaa kivaa palautetta esim. uudistuksista kotona tms. mutta toisilta sellaista palautetta ei todellakaan koskaan saa... Ja mielestäni iloitsen toisten matkoista ja onnistumisista ilman kateutta, ajattelen, että ei se ole minulta pois ja toisaalta en voi aina tietää, mitä surua ja murhetta heidän täytyy siinä rinnalla kantaa, elämä kun ei taida kenellekään olla pelkkää onnea ja auringonpaistetta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Totta, aina pitäisi pystyä ottamaan koko kokonaisuus huomioon.

   Poista
 17. Hyviä pohdintoja, tunnut todella aidolta ja sydämelliseltä ihmiseltä. Olen pohtinut ihan samoja juttuja ja lopputulemana antanut mennä; kehua toista kun siltä tuntuu ja iloita kun toiset saavuttavat jotain heille tärkeää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juurikin näin. Olla läsnä toisen murheessa ja iloita toisen onnesta kun on sen aika! <3

   Poista

Lähetä kommentti