IDÄTTÄMINEN
Rouskuvaa lisukkeeksi ruokapöytään, smoothien joukkoon, tortillojen väliin tai muuten vaan naposteltavaksi. Idättäminen on helppoa ja hauskaa, ei vaadi erikoisia tarvikkeita ja onnistuu keittiössä vaikka tiskikaapissa. Joko sinä olet kokeillut?
Täällä on kokeiltu idättämistä jo useamman kerran ja idut ovatkin jääneet jokapäiväiseen ruokavalioomme. Idut sisältää mm vitamiineja, kuituja ja hyviä hiilihydraatteja, joten ovat hyvä ja terveellinen lisuke. Idättämiseen sopii moni kuorellinen siemen, papu, pähkinä ja jyvä. Itse olemme idättäneet mungpapuja.
Mungpavun idut sisältävät paljon proteiinia, kivennäisaineita ja E- ja C-vitamiinia. Ne sisältävät rasvaaineenvaihduntaa auttavaa koliinia ja maistuvat raikkaan hernemäisiltä. Idut ovat parhaimmillaan 3-5vuorokautta isätettyinä, 3-4cm pituisina.
IDÄTTÄMINEN
TARVIKKEET: Idätysastia (lasipurkki käy hyvin), siivilä, harso, kuminauha, idätettävä (papu, pähkinä, jyvä)
1. Huuhtele siemenet hyvin huoneenlämpöisellä vedellä.
2. Laita huuhdellut siemenet idätysastiaan ja kaada päälle vettä nelinkertainen määrä.
3. Peitä astia harsolla. Liota siemeniä yön yli pimeässä, vaikka tiskikaapissa.
4. Huuhtele liotetut siemenet useampaan kertaan. Laita purkki suupuoli alaspäin, näin ylimääräinen vesi valuu pois ja siemenet saavat ilmaa.
5. Huuhtele siemeniä päivittäin 2-3 kertaa.
6. Siemenistä riippuen, valmistuminen kestää 1-6vrk.
Kun idut ovat valmiit, laita ne kannelliseen purkkiin ja jääkaappiin. Huuhtele ituja ennen käyttöä.
Tänään kaupasta tarttui mukaani vihreitä linssejä, joita on myöskin tarkoitus kokeilla idättää. Toivottavasti idutus onnistuu ja maku on vähintään yhtä miellyttävä kuin pavuissa, näin saadaan lisää rouskuvaa ruokapöytään.
Ituja on tullut lisättyä useamman ruoan yhteyteen ja hyvin on maistunut. Lapsille idut maistuvat parhaiten ihan vain napostellen. No, eipä sillä väliä miten syö, tärkein että uskaltavat maistaa ja napostella.
Ituja on tullut lisättyä useamman ruoan yhteyteen ja hyvin on maistunut. Lapsille idut maistuvat parhaiten ihan vain napostellen. No, eipä sillä väliä miten syö, tärkein että uskaltavat maistaa ja napostella.
Viimepäivinä on saatu runsaita sateita, mutta samalla on luonto myös alkanut vihertämään. Pikkuhiljaa kevät etenee entisestään ja jos ennustuksiin on luottamista, lämpimämpää on luvassa lähiaikoina!
Kaisa
Kokeiltu on kasvattaa ja hyviä ovat.On ainakin tuoretta heti esim.leivän päälle tai salaattiin.
VastaaPoistaTotta, on mukava saada jotain tuoretta ennen kuin pihalta saa napostella tuoreita herkkuja.
PoistaMä en ole itse kokeillut, mutta rakastan ituja <3
VastaaPoistaOstan siis usein valmiina sekoitusta ja lemppareita on nimenomaan mungpavut ja sinimailanen :)
Täytyykin testata tuon sinimailasen idättämistä!
PoistaEn ole koskaan itse kokeillut:) Pitäisikin joskus kokeilla! Mukavaa viikonloppua♥
VastaaPoistaTestaa ihmessaä. On helppoa ja maukasta!
PoistaEn ole kokeillut, ihanaa kun laitoit kunnon ohjeet ja eihän tuo niin rakettitieteeltä vaikuta, kuin olen ajatellut. Kivaa viikkistä teille <3
VastaaPoistaOleppa hyvä ja testaa ihmeessä. Ja, ei todellakaan ole mitään rakettitiedettä! :)
PoistaMukavaa alkavaa viikkoa! <3