Vapaa viikonloppu

Ohjelmoitu, lähes aikataulutettu viikonloppu muuttuikin vapaaksi, kun kuume parkkeerasi meille. Puolet väestä on tänään enemmän ja vähemmän maannut, kovin on ollut rauhallista täällä meillä.
 
Itse olen ottanut yllättävästä vapaasta kaiken irti ja päätinkin olla suorittamatta. Annoin itselleni luvan vain olla ja tehdä niitä asioita mitkä juuri tänään innostavat. Kotiaskareet kyllä pysyvät ja odottavat kiltisti vuoroaan. Imuri pysyi kaapissa, mutta sen sijaan innostuinkin leipomaan sekä kokeilemaan ruoanlaitossakin uutta reseptiä.
PATALEIPÄ
 
7dl jauhoja (vehnäjauhoja, rouheisia sämpyläjauhoja...)
2tl suolaa
1/2tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
3 1/2dl vettä
kuivattuja karpaloita
 
Lisäksi: rypsiöljyä
 
Mittaa kulhoon jauhot, suola ja hiiva. Lisää kädenlämpöinen vesi. Sekoita nopeasti, mutta älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla. Anna kohota huoneenlämmössä 12-24 tuntia.
 
Nosta taikina jauhotetulle pöydälle. Tee taikinasta pallo, mutta älä vaivaa sitä. Peitä keittiöpyyhkeellä ja anna kohota 30 minuuttia.
 
Laita kannellinen, 2-3 litran uunipata kylmään uuniin. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kun pata on kuumentunut, voitele se kevyesti öljyllä. Nosta kohotettu taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle, paista leipää 30 minuuttia. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia tai kunnes leipä on kypsä.
Pataleipää olen tehnyt useasti ennenkin, mutta nyt lisäsin joukkoon kuivattuja karpaloita. Ja, tämän reseptin otin Koti ja keittiö 2-3/2017 -lehdestä.
 
Lämmin leipä maistui potilaille hyvin iltapalaksi ja palautekin oli hyvää. Eli, taikinaan voi jatkossakin piilottaa yllätyksiä.
 
Nyt vaan jatketaan rauhallista oleskelua kotona ja toivotaan että me loput selviämme ilman minkäännäköistä sairastelua. Vielä tuleva viikko on lapsilla koulua ja päiväkotia, sitten heillä onkin odotetun hiihtoloman vuoro.
 
Oikein mukavaa viikonloppua ja alkavaa viikkoa!
 
Kaisa



Kommentit

  1. Tein tänään gluteenitonta piirakkaa eka kertaa.Huomenna teen toisen version!Blogissani arvonta,käy osallistumassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On mukavaa kun gluteenittomia reseptejä on nykyään helposti saatavilla sekä tarvikkeita laajemmin. Toisinaan tulee gluteenitontakin leivottua!

      Poista
  2. Eikä. Kuulostaa niin ihanalta <3 Milloinhan mä annan itseni vain olla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teki kyllä hyvää itsellekin tämä kotoilu. Taas jaksaa alkavalla viikolla töissä!

      Poista
  3. Varmasti hyvää, kun siinä on noita kuivattuja karpaloita.
    Pikaista paranemista sinne!
    Täälläkin kovin jo odotetaan hiihtolomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karpalot tekivät mukavan maun leipään sekä makeutta sopivasti!

      Poista
  4. Ihanan positiivinen suhtautumistapa viikonloppumenojen peruuntumiseen - tilanteesta voi tosiaan nauttia ja etsiä hyvät puolet:) Kotoiluhan on aina ihanaa <3
    Paranemisia sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotoilu teki kyllä hyvää itsellenikin. Tänään kyllä kuopuksen kanssa kävimme katsomassa Palikoita, kovasti oli tätä konserttia odotettu. :)

      Poista
  5. Ja juuri kun olen tässä googlaillut pataleivän ohjetta! :-) Kiitos kiitos valtavasti! :-)

    Parantumista sinne! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Nyt vaan kokeilemaan ja etsimään itselle sopivaa maustetta.

      Poista
  6. Ai itku miten ihana leipä ja vieläkään en ole tehnyt pataleipää. Pakko tehdä, sillä siinä vaikuttaa olevan juurikin tuollainen kova kuori, jota rakastan.

    Aurinkoista viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä jospa tästä leivästä tulisi uusi herkku teillekin. On tosi helppo valmistaa, vaatii vaan tuon pitkän "kohoamisen". Täytyy siis suunnitella leipomista ennakkoon!

      Poista
  7. Toivottavasti teillä ollaan jo paranemaan päin, vaikka sairastelu antoikin mahdollisuuden vain olla. Kunpa siihen osaisimme orientoitua myös ilman sairasteluja :I

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, kunpa sitä osaisi olla vaan useammin! Sitä harjoitellen.

      Poista

Lähetä kommentti