ME AJATELTIIN KOTOILLA


Kun ystäväni kysyi minulta pilke silmäkulmassa "Mitä teillä on vappuna suunnitelmissa?" Vastasin hänelle, että "Me ajateltiin tänä vuonna kotoilla, viettää perheen kanssa yhteistä vappua".  Syödään hyvin, seurataan paikallista Vappu yhdessä -lähetystä ja otetaan etäyhteys ystäväperheeseen. Ystäväni tokaisi "Heillä hyvin samanlaiset suunnitelmat".

Millaiset suunnitelmat sinulla on vapun suhteen?



Alkuviikolla innostuimme poikien kanssa leipomaan munkkeja tai paremminkin donitseja. Miten mukavaa olikaan puuhastella yhdessä keittiössä, jokaisella oli oma vastuualueensa. Välillä pyydettiin toiselta apua "Riko sinä kananmunat, se kun onnistuu sinulta paremmin". Oli mukava välillä asettua seurailijanrooliin, kun pojat puuhastelivat projektin parissa ja huomata kuinka taitavia he ovatkaan. Ei pelkästään tehtävän suorittamisessa, vaan myös yhteistyötaidoissaan.

GLUTEENITTOMAT UUNIDONITSIT 

2½ dl maitoa
½ palaa (25g) hiivaa
2 tl psylliumia
3/4 tl suolaa
1½ dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl jauhettua kardemummaa
noin 5 dl gluteenitonta jauhoseosta
100 g voita tai margariinia
1 kananmuna

Leivo munkit huoneenlämpöisistä aineksista. Yleiskoneella taikinan teko onnistuu hyvin. 

Lämmitä maito (37-40 asteiseksi) ja murenna hiiva joukkoon. Lisää psyllium hyvin sekoittaen ja anna turvota 5-10 minuuttia. Pidä kulho lämpimänä.

Sekoita suola, fariinisokeri, vaniljasokeri ja kardemumma joukkoon. Lisää ensin hiukan yli puolet jauhoista vatkaten ja ajtka vatkaamista pari minuuttia. Lisää pehmeä tai puoliksi sulanut rasva ja kananmuna sekä loput jauhot vähitellen hyvin sekoittaen joukkoon. Vaivaa taikinaa kunnes se alkaa irrota taikinakulhon reunoista eikä tartu enää paljon sormiin. Taikinan on oltav apehmeää ja kevyesti kimmoisaa.

Voitele donitsipelti voilla. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota taikinaa pellille donitsivuokiin (täytä noin puoleen väliin). Paista uunissa 200 asteessa noin 5-7minuuttia (isompia donitseja hiukan pidempään).



KINUSKIKASTIKE

2 dl fariinisokeria
2 rkl vettä
2 dl kermaa

Mittaa fariinisokeri ja vesi kattilaan. Keitä niin kauan, kunnes sokeri on sulanut. Lisää kerma hiljalleen sekaan, koko ajan sekoittaen. Keitä kinuskia koko ajan kevyesti sekoittaen, kunnes se paksuuntuu. Kinuski on valmista n 15-20min.

Dippaile jäähtyneet donitsit kinuskiin ja ripottele päälle nonparellit.

Kun kuopus oli tehnyt taikinan ja pursottanut muotteihin, pääsi isoveli paistamaan donitseja. Samalla kun toinen isoveljistä keitti kinuskin ja sitä mukaa kun donitsit oli paistuneet sekä hieman jäähtyneet, dippaili kinuskissa. Kuopus sai koristella vielä donitsit nonparelleilla. Miten ihanaa yhteistyötä veljeksiltä.





Donitseja tuli niin paljon (tehtiin kaksinkertainen annos), että iltalenkillä kävimme viemässä maistiaiset isovanhemmille ja kummeille. Toivottamassa mukavaa vappua ikkunanraosta. Vaikka emme voineetkaan mennä kyläilemään kunnolla, oli mukava nähdä läheisimpiä ja vaihtaa pikaiset kuulumiset.

Tämä vappu on erilainen, meillä kaikilla. Mutta, tehkäämme vapusta paras mahdollinen erilainen vappu!

Ihanaa ja makeaa vappua ihan jokaiselle!

Kaisa


PS. Juuri ystäväni soitteli ja sovimme etäyhteyden ottamisesta illalla. Tästä vapusta tulee varmasti mukava ja kiireinenkin, kun useamman ystävän kanssa etäyhteydellä ollaan yhteyksissä!



Kommentit

  1. Kuulostaa ja näyttää niin hyvältä:) Täälläkin aiotaan kotoilla ja vaan nautiskella vappuherkuista:) Aurinkoista ja ihanaa vappuaattoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nautitaan kotoilusta ja yhteisestä tekemisestä! <3

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos! <3
      Vappu meni, mutta kevät ja valoisuus vain lisääntyy, nautitaan!

      Poista
  3. Oikein hyvältä näyttää ja kuulostaa! Ihanaa vappua ja viikonvaihdetta sinne teille kaikille ❤︎

    VastaaPoista
  4. Meillä oltiin kotona, tehtiin donitseja ja juotiin simaa. Kasattiin hamppareita ja leikittiin paljon. Siinä meidän vappu, hyvin kotoilutyyppinen täälläkin.

    VastaaPoista
  5. Kotoillessa ja omalla väellä meni vappu täälläkin, ylläri :D Ihanaa uutta viikkoa ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdessä tekeminen on mukavaa! Eikä lainkaan huono vaihtoehto.<3

      Poista
  6. Me mökkeilimme omalla porukalla; ulkoilimme, teimme talkoita pihalla, grillasimme lähes kaiken ruoan ulkonuotiolla sekä tietenkin saunottiin. Perinteisen vapun vieton sijaan tämä ei ollut yhtään hassumpi tapa viettää vappua. Ja mekin innostuimme tekemään yhdessä munkkeja, jotka paistoimme suosiolla ulkona.
    Aurinkoisia toukokuun päiviä teille toivottaen! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdessä tekeminen on kyllä niin mukavaa. Ja, toivonkin että juuri tästä yhdessä tekemisestä jäisi tapa tulevaisuuteenkin!

      Poista

Lähetä kommentti