Kivennäis- ja hivenaineita

Nyt vihertää myös meillä. Herneenversot tuovat ihanaa kevättä ja vihreää kotiin sisälle. Lisäksi herneenversot sisältävät paljon kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja. Versoja on mukava napostella ohimennen (ja on terveellisempi versio tuohon edelliseen postaukseen verrattuna), lisätä salaattiin tai leivänpäälle. Ja, lämpimiin ruokiin ns koristeeksi kypsennyksen päätteeksi.

Oman pienen versopellon on helppo perustaa. Tarvitset kuivattuja herneitä (soppaherneitä), kylvömultaa, laakean astian ja tuorekelmua.

Liota herneitä yön yli. Laita astian pohjalle ohut kerros multaa. Levitä herneet mullan päälle. Kastele kylvös ja pidä kosteana.

Laita kylvöksen päälle aluksi kelmu, muista raottaa kelmua, jotta kylvös saa ilmaa. Muista huolehtia kastelusta. Anna versojen kasvaa noin 20 cm pitkiksi.
Meidän perheen herkku on ruisleipä jonka päälle laitetaan raejuustoa ja koristeeksi muutama herneenverso. Maku on mieto, joten maistuu perheen pienimmällekin.
 
Näin keväisin oikein kaipaa jo jotakin tuoretta ja värikästä ruokapöytään. Mutta, onneksi on monta helposti pöydällä kasvatettavaa yrttiä ja versoa. Joten, ei tarvitse odottaa kesää, jolloin saa omalta pihalta/parvekkeelta käydä keräämässä kaikkea ihanaa tuoretta.
 
Oikein terveellistä ja energistä loppuviikkoa!
 
Kaisa

Kommentit

  1. Tuo olikin kerrassaan hyvä vinkki. Samalla saisi kotiin jo kevään vihreyttä. Pitääkin kokeilla. Mikä tuo ihana astia on, jossa nuo herneet kasvavat? Näyttää ihan puiselta, vaikka onkin jotain muuta ainetta...? Kepeätä keskiviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja, ole hyvä! Versot ovat meidän perheessä suosiossa, koululaiset jo tiedustelivat, koska istutan. Tästä johtuen hieman aikainen ajankohta meidän kylvöillä.
      Tuon kulhon olen tehnyt kansalaisopistolla muutama vuosi sitten esikoisen kanssa. Kulho hieman halkesi kuivuessaan, mutta oikeastaan nyt se on juuri täydellinen.
      Mukavaa keskiviikkoa!

      Poista
  2. Ihanalta kuulostaa ja just niin terveelliseltä. Hyvä vinkki ja niin raikasta keväistä vihreyttä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On terveellistä ja maultaan hyvä. Niin, ja mukavaa keväistä vihreyttä sisustuksessa!

      Poista
  3. Minäkin ihastelin tuota kulhoa, näyttää ihan täydelliseltä versojen kaverina, juuri tuollaisena. Oikein mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos! Joskus ns vahinko (saven kuivuminen ja lohkeaminen) onkin onnistuminen! :) Mukavaa viikonloppua myös sinulle! Ja, tervetuloa lukijakseni, toivottavasti viihdyt seurassa!

      Poista
  4. Vastavierailulla! Kiva blogi sullakin! Jäin lukijaksi. Tää on kyllä ihana idea ja mikäpä sen ihanampaa kuin saada leivän päälle omia herneen versoja. Kivaa viikonloppuua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! On tosiaan ihana kun nyt jo saa vihreää lisuketta omasta "puutarhasta". Ja, kiva kun poikkesit. Toivottavasti viihdyt mukana matkassa! Viikonloppuja!

      Poista
  5. Herneen versot ovat todella hyviä ja leivän päällä maukas, sekä terveellinen lisuke.
    Oikein hyvää viikonloppua ja sydämellistä ystävänpäivää sinulle ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta ja kivan näköisiä, piristäviä tuossa pöydällä. Kiitos samoin!

      Poista
  6. Oi että! Noin helposti hyvää ja terveellistä. Tätä on kokeiltava, kun palaan tulevalta lomareissulta kotiin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti