KESÄ JA SAUNA


Sauna kuuluu perinteisesti suomen kesään, vihtoineen ja järvimaisemineen mökki miljöössä. Ja, eihän tuossa mielikuvassa ole mitään vikaa, en voi kieltää etteikö kuuluisi omaanikin. Mutta, oman pihasaunamme löylyjä sekä tunnelmaa ei kyllä voita mikään.

Päätös siitä, että emme rakenna kotiin sisälle saunaa vaan teemme pihasaunan, on ollut kyllä yksi rakentamisvaiheemme parhaista päätöksistä. Kun talvipakkasella tai kesäillan auringonlaskussa kuljemme pihamme poikki kylpytakkeinemme eväskori kainalossa, luo tunnelman kuin suomifilmistä.

Koko perheen yhteiset saunaillat ovat olleet kaikkien mieleen, ihanaa yhteistä aikaa. Tänä vuonna on ollut havaittavissa pientä muutosta, myös saunaperinteeseemme. Yhteisiä saunailtoja on myös edelleen vietetty, mutta usein olen huomannut että istumme miehen kanssa kahdestaan saunassa tai joskus jopa yksin. Ei näissäkään hetkissä ole mitään valittamista, mutta toisaalta myös hieman haikein mietin hetkiä jolloin lauteilla istui kolme pientä poikaa kanssamme ja saunahetket eivät aina olleet niitä kaikkein rauhallisimpia.


Saunaan ei rakennettu perinteisiä lauteita vaan laveri jolla on irralliset jakkarat istuimina. Nyt nuo kaikki jakkarat on nostettu laverille omille paikoilleen, eikä laveria täytä enää poikien vadit ja ammeet. 

Kiukaaksi valitsimme tunnelikiukaan, mikä onkin osoittautunut erittäin hyväksi valinnaksi. Puita lisätään saunatuvan puolelta, jolloin löylytila pysyy siistinä eikä puista irtoavaa roskaa ole lattialla. Samoin puidenlisääjä välttyy löylyhuoneessa käymiseltä sekä kuumuudelta. Saunaa lämmittäessä voi nauttia pesässä palavista puista ja varsinkin talvelle tulen luomasta lämmöstä. 


Tänään on lauanatai ja perinteinen saunapäivä, vaikka meillä sauna tuntuu lämpenevän lähes joka päivä jos vaan ollaan kotona. 

Nautinnollisia saunahetkiä!

Kaisa

Kommentit

 1. Meillä saunotaan joka päivä ja siellä tulee vaihdettua kuulumiset. Meillä taitaa tuo mökkisauna olla paras, koska se myös lämpiää puilla...olis kyllä hieman vaikeata kuvitella, jos kotona ei olisi saunaa. Mukavaa viikonloppua ja mukavia saunahetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saunassa on mukava vaihtaa kuulumisia ja suunnitella vaikka tulevaa reissua. ;)

   Poista
 2. Sauna on ihana, mutta hitsi kun ikä tuonut alhaisen verenpaineen ja kuumassa tulee huono olo. Meillä on puulämmitteinen sauna ja todella tykkään pehmeistä löylyistä, mutta saunomisen jälkeen todellakin voi mennä suoraan nukkumaan. :) Kivaa viikonloppua Kaisa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itsekään pidä oikein kuumista löylyistä. Välillä pojat nauravatkin, kuinka lämmitän saunaa vain vähän. :)

   Poista
 3. Puulämmitteisessä saunassa on meikäläisen makuun juuri sopivan pehmeät löylyt. Varsinkin syys- ja talviaikaan tulee saunottua useampaankin kertaan viikossa, mutta näin kesäaikaan ei puuvaraston ovi käy ollenkaan niin tiuhaan tahtiin :)
  Suurin syy saunahetkien vähenemiseen taitaa kuitenkin olla huhtikuusta lokakuuhun jatkuva veneilykausi, jolloin kotona ei vapaa-aikana tule kovin usein oltua :)
  Ihania saunahetkiä sinne teille myös ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, veneilykausi vähentää saunomisia omassa kotisaunassa. Mutta, venesatamistakin löytyy kivoja saunoja ja niissä vasta onkin oma mukava tunnelmansa!

   Poista
 4. Meillä on myös pihasauna ja kuulostaa niin tutulta tuo lasten kanssa tassuttelu pihasaunaan, vesileikit ja iloinen mekkala - rakkaita muistoja ♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä oikein kaipaa noita hetkiä kun lapset ilakoivat ja vesi ruiskuu ammeista! <3

   Poista
 5. Saunominen on kyllä ihanaa. Puusauna voittaa kyllä sähkösaunan. Meillä on sähkösauna ja löytyt ovat kovin kuivat verrattuna vanhempieni mökkisaunaan, jossa puukiuas. Siellä on helppo hengittää ja viihtyä pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökkisauna ja puukiuas ovat kyllä ihania. Se tunnelma mikä mökkimiljöö antaakaan! <3

   Poista
 6. Todella kiva sauna! Meilläkin istuskellaan löylyssä nykyään miehen kanssa kaksistaan ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin ne ajat muuttuvat ja huomaa, kuinka sitä on miehen kanssa kahdestaan. <3

   Poista
 7. Sauna on kyllä ihana, ainakin maalla ja mökillä. Se ei oikein kerrostalossa toimi omaan makuun, mutta muutoin tykkään saunasta kyllä <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti