Posliinikoirat ikkunalaudalla

Rauma tunnetaan perinteisesti omasta murteestamme -Rauman kiälest, pitsinnypläyksestä ja hyvin säilyneestä puutalokaupunginosasta. Vaikka syntyperältäni olenkin raumalainen, ei tuo kieli tunnu minulta sujuvan. Samoin pitsinnypläys tuntuu liian vaativalta minulle, hieman hätäinen kun olen luonteeltani. Nuorempana kävin harjoittelemassa pitsinnypläystä, mutta siitä ei jäänyt harrastusta minulle.

Pyörälenkkimme pysähtyykin Vanhan Rauman kupeeseen, puutalokaupunginosan reunalle. Vaikka kieli ja nypläys eivät sujukaan minulta, niin vanhat talot viehättävät minua. Kaupungin kapeat mukulakivikadut, houkuttelevat lapsetkin seikkailemaan. Joten, jatketaan matkaa kävellen!


Vanhan Rauman kauniit portit houkuttelevat kurkkaamaan ihastuttaville sisäpihoille. Nyt pitsiviikolla useampi portti onkin auki vieraille. Pihoilla on pihakirppiksiä ja muutenkin vapaapääsy ihastelemaan kauniita pihoja.

Kävellessään Vanhassa Raumassa katse kiinnittyy kauniisiin ikkunoihin ja ikkunalaudoilla istuviin koiriin. Kerrotaan että merimiehet toivat aikoinaan matkoiltaan tuliaisiksi kotiin posliinikoiria, mitkä löysivät paikkansa ikkunalaudoilta. Koirat katsovat ulos ikkunasta kun merimies seilaa maailman merillä ja kun hän palaa kotiin, käännetään koirat katsomaan sisälle talossa. Näin naapurit ja muut ihmiset saivat tietää, onko isäntä kotona vai merillä.

Vanhassa Raumassa on toinen toistaan ihastuttavampia ravintoloita, varmasti jokaiseen makuun löytyy sopiva. Sekä useampia kahviloita, jotka näin kesäaikaan ovat aukaisseet ovensa sisäpihoille ja terasseille. Ravintoloita ja kahviloita kiertäessä saisi kulumaan hyvin useammankin päivän.

Kiertäessä Vanhassa Raumassa, on oltava tarkkana mistä on tullut. Pikkukatuja kääntyy millon minkäkin kulman takaa ja talojen/aitojen välistä saattaa mennä pieni polku jonne utelias kävelijä kääntyy. Onneksi alue ei nyt ole mikään valtava, joten ei eksymään pääse.


Puutalokaupunginosa on ainutlaatuinen ja säilynyt hyvin maailman muuttuessa. Vanha Rauma on kaupungin sydän, jossa toimii useita liikkeitä, ravintoloiden sekä asuinhuoneistojen kanssa sulassa sovussa. Olenkin haaveillut, että jonakin päivänä pääsen asumaan Vanhaan Raumaan. Ehkä vanhempana kun lapset ovat muuttaneet omilleen, aika näyttää. 

Vanhassa Raumassa aika kuluu kuin siivillä, kävellessä ja ihastellessa rakennuksia sekä pihoja. Ja, vielä ei ehditty edes kauppoihin katsastamaan. Seurueeni taitaakin olla tyytyväinen. Joten, kierros kaupoilla on tehtävä toiste!

Kaisa

Kommentit

 1. Minulla on tapana lähteä aina silloin tällöin "terapiakävelylle" Vanhaan Raumaan ihan yksin. Joskus otan mukaan kameran ja joskus en. Tapanani on kuljeskella kaduilla ristiin rastiin ja ihastella kauniita yksityiskohtia ja tunnelmaa. Paikkakuntalaisena sitä välillä sokeutuu näkemään Vanhan Rauman kauneutta...
  Olet ottanut kivoja kuvia!
  Mukavaa pitsiviikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä Vanha Rauma vaan on niin kaunis alue ja on totta että toisinaan sokeutuu sille mitä lähellä on!
   Mukavaa viikkoa myös sinulle!

   Poista
 2. Olen kuullut kehuja vanhasta Raumasta. Murteet on Suomen rikkaus. Itse sekoittelen sujuvasta Oulun murretta sekä meän kielestä hoota joka paikhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murteiden sekamelska on todellakin meidän suomalaisten rikkaus!

   Poista
 3. Rauman kiält olen kuullut ja sitä on minullekin puhuttu, monestikin, mutta en oikein ehtinyt oppimaan sitä koskaan :)
  Esikoiseni kummivanhemmat asuvat edelleenkin Raumalla, ja aikoinaan siellä suunnalla kävin useammankin kerran vuodessa. Muistan miten ihastuin jo heti ensi käynnillä vanhan Rauman rauhalliseen tunnelmaan sekä idylliseen ilmeeseen.
  Ihania kuvia!
  Meidän lapset olivat noilla samoilla kaduilla silloin joskus juoksennellessaan suunnilleen samanikäisiä kuin teidän pojat nyt ♥ Kuvasi toivat kivoja muistoja mieleeni, myös nuo posliinikoirat, joten kiitos Kaisa sinulle ihanasta nostalgiapläjäyksestä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, olipa mukava kuulla teidän yhteydestä Raumaan. Tervetuloa vierailulle!
   Ja, oleppa hyvä "muisteloista"! <3

   Poista
 4. Kivoja kuvakulmia upeasta Vanhasta Raumasta - teillä onkin ollut mukava seikkailu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhassa Raumassa on kyllä mukava seikkailla ja edelleen löydämme aina uuden kujan josta kulkea! :)

   Poista
 5. Voi hurmaus, tuonne olisi kyllä pakko päästä 🤗 pari kesää jo ollut mielessä... 🤗 eiköhän sopiva aika vielä löydy ❤

  VastaaPoista
 6. Olipa kiva tuo koiratarina ja en ole tiennytkään. Nyt katson toisin silmin täällä Porvoossakin ikkunoita, tosin monessa ikkunassa on Muumihahmoja, mistähän se kertoo. Ihana kaunis Vanha Rauma <3 Mukavaa viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, onkohan Porvoossakin koiria ikkunalaudoilla, mahdollisesti! Ja, muumit on myös kivat koristeet!

   Poista
 7. Vaikuttaa todella idylliseltä kaupungilta! Mukava tarina posliinikoirien takana ♥
  Kivaa viikonloppua:)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti