KÄYNTIKORTTI

Muistan kuinka lapsena äitini aina sanoi, että kengät ojennukseen ja takit naulakkoon. Eteinen on kodin käyntikortti. Ja, niihän se on. Ensimmäisenä kun menet vieraaseen kotiin, astut eteiseen ja jos ovesta ei kunnolla mahdu sisälle, vaan eteinen on täynnä tavaraa, luo se kodista tietynlaisen kuvan. 

Eteinen voi olla pieni ja ahdas, eikä se leimaa kotia mitenkään. Mutta, jos eteinen on täynnä tavaraa, eikä kunnolla mahdu sisälle, tulee helposti hieman ahdas tunnelma. Onko eteisessä pakko säilyttää kaikki vaatteet näkyvillä vai voisiko naulakossa olla vain ne vaatteet mitä käyttää tällä hetkellä?


Meillä on kaksi eteistä. Toinen eteinen on ns kuraeteinen, josta oli helppo tulla sisälle lasten kanssa, kun kuraleikit olivat ohi ja jonne sai vaatteet helposti kuivumaan. Kuraeteisestä sai välioven kiinni ja näin "kaaos" jäi piiloon vierailta. Kuraeteisessä on naulakot jokaiselle, johon saa ripustettua ne ulkovaatteet mitkä on käytössä. Nykyään meillä ei kuraleikkejä juurikaan enää leikitä, joten eteinenkin on edustuskuntoinen lähes poikkeuksetta.

Toinen eteinen on tämä meidän kuistimme, jossa harvemmin on meidän omia vaatteita. Niin totutusti lapsetkin vievät vaatteensa tuonne kuraeteisen naulakkoon säilytykseen. 

Olen huomannut, kun lapsillakin on esillä vain ne vaatteet mitä kulloinkin käytetään, pysyvät nuo vaatteetkin paremmin tallella ja järjestyksessä. Toki tämä vaatii sen, että tietyin väliaijoin käyn vaatteita hieman läpi ja laitan edellisen kauden vaatteet säilytykseen sekä otan esille ne mitä tarvitaan. Isommat osaavat tämän tehdä jo itse, joten minulle jää vain kuopuksen vaatteiden katsominen.Muistan kuinka esikoinen kerran kertoi, kuinka hänen kaverinsa oli sanonut: "Teidän äiti on aika tarkka ja vaativa." Pojat olivat useana iltapäivänä meillä, kun tulin töistä kotiin. Olin eteisessä nostanut kaverin vaatteita naulakkoon useana päivänä, meidän poikien vaatteiden viereen. Kun sitten yksi kerta huomautin kauniisti, että meillä on naulakot jonne vaatteet voi laittaa. Kerroin myös että minun on kivempi tulla töistä kotiin, kun mahdun ovesta sisälle.

Seuraavalla kerralla vaatteet löytyivät naulakosta ja minä sain tällaisen tarkan ja vaativan äidin maineen. No, tuo pitää aivan paikkansa, olen varmasti aika tarkka ja vaativa, varsinkin ulkopuolisen silmissä. Eipä tuo minua haittaa, onhan kyse meidän kodista.Jälkeenpäin esikoinen on palannut tuohon kaverinsa kommenttin ja sanonut, että kyllä on mukava tulla kotiin kun mahtuu sisällekin. Kaikkien kavereiden kodeissa kun ei eteisestä mahdu sisälle, niin täynnä lattiat on tavaraa.

Vaikka olenkin saanut tuon tarkan ja vaativan maineen, ei se minua haittaa. Vaan olen hyvin tyytyväinen ja ylpeä siitä, kuinka lapseni osaavat laittaa vaatteensa naulakkoon ja huolehtia tavaroistaan. Poikien huoneet ovat lähes aina siistit ja kun heille tulee kavereita, huoneet siivotaan/järjestetään oma-alotteisesti sitä ennen.

Mitä ajatuksia sinussa herättää, onko sinulle sama millaiseen eteiseen astut vai kuulutko sinäkin "vaativiin ja tarkkoihin"?

Ihanan aurinkoista syysviikkoa!

Kaisa

Kommentit

 1. Sopivan vaativa ja tarkka saa aina olla! =D
  Niin kaunis eteinen ja oikessa olet, eteinen on käyntikortti.
  Meillä se onkin suuri ongelma täällä etelässä...ei nimittäin ole eteisiä!!!
  Hyvin harvalla onnekaalla täällä on eteinen.
  Meilläkin astutaan ulko-ovesta suoraan olohuoneeseen.
  Joten pitkän harkinnan päätteeksi on hommattu olohuoneeseen sopiva lipasto...kengille ja naulakko piilotettu oven taakse. Silti kenkäpaljous on vaikea mahduttaa lipastoon.

  Ihanan aurinkoista syysviikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Totta, sopivan tarkka kun on, niin saa myös parhaan lopputuloksen.
   Mukavaa viikkoa!

   Poista
 2. Kyllä ehdottomasti kuulun vaativiin ka tarkkoihin, on paljon mielekkäämpää todella kun kotiin pääsee hyvin sisälle. Siksi on erittäin fiksua valita hyvät järjestelmät eteiseen 😊 erittäin hyvä postaus 💛

  Iloista viikloa 🧡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kun kaikilla tavaroilla on oma paikkansa, pysyy paikatkin siistinä.

   Poista
 3. Olen kyllä tarkka, miltä koti ja eteinen näyttää. Siistiin kotiin on aina mukava tulla. Meillä on todella pieni eteinen ja talvikaudella vaatesäilytys on pienoinen ongelma, mutta sillä on pärjätty. Meillä pojan kaveritkin laittavat vaatteet naulakkoon ja kengät järjestykseen...ja olen tainut heitä muutaman kerran ohjeistaakin ;)
  Uskon, että siisteyskäsitys siirtyy lapselle, vaikka se voi joskus tuntua nipottamiselta.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä mukava huomata, miten siisteys siirtyy myös omille lapsilekin. Ja, näin poikalasten äitinä toivon, että poikani osaavat vanhempina itse huolehtia kodinhoidosta, eikä mahdollisten tulevien puolisoiden tarvitse sitä heille opettaa. :)

   Poista
 4. Kyllä eteinen tietyllä tavalla on käyntikortti kotiin ja se ensimmäinen asia, jonka niin itse kuin vieraatkin kohtaavat astuessaan ovesta sisään. Meillä eteinen on jäänyt aivan liian vähälle huomiolle ja tämä postaus taas herätteli, josko asialle pitäisi jotain tehdä :) aurinkoista syysviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienestäkin eteisestä saa kivan, kun suunnittelee kaikille tavaroille oman paikan. Ja, miettii mitä kaikkea tarvitsee päivittäin ja mtä voi säilyttää vaikka muutaman askeleen kauempana.

   Poista
 5. Kyllä se niin on että eteinen on kodin käyntikortti. Minä tykkään myös, että oma eteinen on siisti eikä siellä säilytetä mitään turhaa tavaraa. Siisti eteinen antaa kivan vaikutelman kodista, kun sinne tulee joku vieras ja kyllä se on mukava omankin perheen jäsenille. Minusta on hienoa, että lapsetkin osaavat pienestä pitäen laittaa omat vaatteensa naulakkoon ja kengät paikoilleen. Arvostan vanhempia, jotka tämän opettavat lapsilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun pienestäpitäen opettaa lapsille siisteyttä ja tavaroiden järjestämistä, kyllä he sen aikanaan oppii. Niin, ja tärkeinhän on meidän vanhempien malli/esimerkki.
   Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista

Lähetä kommentti