21. LUUKKU


Joulu saapuu jokaiselle ja kaikkialle maailmassa. On jokaisen itse päätettävissä, missä ja miten joulunsa viettää. Ei siis ole yhtä oikeaatapaa joulunviettoon. Vaikka meidän perheellämme on paljon perinteitä, miten valmistelemme joulua ja miten joulunpyhät vietämme. Koen että tänä vuonna valmistelut ja suunnitelmat ovat pitkästä aikaa juuri sellaiset kuin toivommekin.

Tänä vuonna joulu saapui meille alkuviikolla, kun mieheni palasi työreissultaan kotiin ja on nyt kotona ensi vuoteen saakka. En muista joulunaikaa, milloin viimeksi olisi ollut näin. Milloin olemme poikien kanssa jännittäneet, ehtiikö isä kotiin ennen kuin pukki tulee tai isän on pitänyt lähteä töihin heti kun lahjat on saatu aukaistua. 

Joulumme ovat olleet hyvinkin rauhattomia. Vaikka kuinka olen yrittänyt lapsille antaa rauhallisen joulun ja ulkopuolisen silmin näin varmasti onkin ollut. Mutta, en voi väittää että joulut olisivat olleet itselleni rauhallisia kun ilmassa on ollut pientä epävarmuutta tai mies on ollut kokonaan poissa kotoa.

Joulu saapuu siis jokaiselle ja näin joulua on vietetty aikoinaan merimiesten keskuudessa:

"Purjelaivakaudella suomalaiset alukset palasivat kotisatamiinsa yleensä juuri ennen jäiden lähtöä. Jotkin alukset saattoivat kuitenkin tehdä ylimääräisen purjehduksen, kuten Raumalla sanottiin "talvreissun". Tällöin alus lähti talveksi etelään lämpimämmille vesille ja toi sieltä keväällä jäiden lähdettyä lastin tullessaan. "Talvreissuhun" lähteneet miehet joutuivat sitten viettämään joulun erossa perheestään ja läheisitään.

Merelläkin joulusta pyrittiin kuitenkin tekemään mahdollisimman mukava. Kajuutat siivottiin, miehistö pukeutui parhaimpiinsa ja tarjolla oli tavallista parempaa ruokaa. Lahjojen vaihtaminen sekä laulaminen kuuluivat usein ohjelmaan. Saatettiinpa jostakin askarrella korvike joulukuuseksikin."

Kertomus on otettu Rauman Myrskypoikien joulukortista 2018.Joulua vietetään nykyäänkin merellä ja laivoilla laitetaan parempaa jouluisempaa ruokaa edelleenkin. Mutta, jos me täällä maissa ikävöimme jouluisin merellä työskentelevää läheistämme, on ikävä varmasti myös laivalla olijallakin.

Tänä vuonna meidän kipparimme istuu perheemme yhteiseen joulupöytään ja saamme nauttia koko perheen yhteisestä joulusta rauhassa. Joten, joulu on saapunut meille ja olemme saaneet parhaan joululahjan mitä osasimme toivoa, olemme koko perhe koossa!

Kaisa


Kuvissa oleva kortti on ostettu Rauman Myrskypojilta.

Kommentit

 1. Voi kuinka mukavaa, että kippari pääsee nauttimaan joulusta kanssanne. Se taitaa olla paras lahja, mitä koko perhe saa :) Nauttikaa ja iloitkaa. Ihanaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, oikea perhejoulu! Rauhaisaa ja rakkaudentäyteistä joulua teille kaikille ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä on odotettu pitkää ja useana vuotena haikailtu kun isä on lähtenyt keksen joulunpyhien töihin. Nyt nautimme kun koko perhe on koossa! <3

   Poista
 3. Kuinka ihana lahja teille täksi vuodeksi annettiin <3 Todella ihanaa <3 Nautitte tästä suuremmoisesta asiasta! :)

  Ihanaa perjantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On kyllä ihana ja odotettu joulu edessä! <3

   Poista
 4. Aws, ihanaa <3 Minäkin saan nauttia että kipparini on kotona <3
  Rakkautta jouluun <3
  Ihana postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihana kun sinunkin kipparisi on joulun kotona! Nautitaan yhteisestä ajasta! <3

   Poista
 5. Voi teillä on nyt ihaninta eli yhdessäoloa rakkaiden kanssa♥

  VastaaPoista

Lähetä kommentti