22. LUUKKU

Itse leivotussa leivässä on jokin sellainen taianomainen ominaisuus, jota ei saa kaupan tai edes leipomon tiskiltä ostetusta leivästä. Ehkä se on uunituoreen leivän tuoksu tai kuuman leivän maistaminen pienen voinokareen sulaessa pitkin käsiä. Leipominen on terapeuttista ja tuloksena on usein jotakin varsin herkullista. Jos päätät testata tätä reseptiä, on lopputulos varmasti herkullinen.

Leivon leipää lähes viikottain ja tänä syksynä sitäkin useammin. Vaikka nykyään kaupoista löytyy hyviä gluteenittomia vaihtoehtoja, itse tehty leipä voittaa kauppojen gluteenittomat leivät mennen tullen. Joten, tässä minun suosikkini tällä hetkellä ja jälleen kerran ohje on yksinkertainen, sekoita ja paista.

GLUTEENITON SIEMENVUOKALEIPÄ

1dl pelavansiemeniä
2 1/2dl auringonkukansiemeniä
3 1/2dl gluteeniton kaurahiutale
2rkl chiasiemeniä
3rkl psylliumkuitujauhetta
1tl suolaa
45g sulatettua voita
1rkl hunajaa
3 1/2dl kiehuvaa vettä

Sekoita yhteen kuivat aineet. Yhdistä voi ja hunaja. Sekoita yhteen kuivat aineet ja kaikki nesteet. Sekoita huolellisesti, jotta varsinkin psylliumkuitujauhe sekoittuu kunnolla joukkoon.

Voitele noin 1,5 litran leipävuoka. Levitä taikina voideltuun vuokaan. Anna leivän tekeytyä joko lämpimässä pari tuntia tai yön yli jääkaapissa.

Paista 175 asteisen uunin keskitasossa ensin 30 minuuttia. Kumoa sen jälkeen leipä ritilälle ja jatka paistamista vielä noin 45 minuuttia.


Joulupöytäämme kuuluu ehdottomasti äitini tekemä saaristolaisleipä. Tänä vuonna lisäksi on siemenleipää minulle, lähes yhtä hyvää kuin äidin saaristolaisleipä!

Kaisa

Kommentit

  1. Varmasti hyvää leipää!
    Minä olen joka joulu leiponut perinteisesti piimälimppua.
    Sitä äitikin teki joka joulu. Eli perinne jatkuu minulla.
    Hyvää joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, piimälimppu on niin hyvää, mummuni jouluna aina leipoi. Täytyykin ensi vuonna testata jospa saisin tehtyä myös itselleni.
      Rauhallisia viimeisiä päiviä ennen joulua!

      Poista

Lähetä kommentti