14. LUUKKU - Materiaalia vai aineeton joululahja


Erityisesti tänä vuonna ja nyt joulun alla, olen miettinyt aineettoman lahjan antamista. Kaikilla kun on jo kaikkea ja mitä ei ole, siihen jokainen kerää rahaa ja käy itse ostamassa. Miten keksiä jokin sellainen lahja, mikä olisi saajan mieleen, mutta yllätys. 

Mutta, entä tuon aineettoman lahjan suhteen. Lahjakortti jonnekin elämykseen? Toisinaan tuntuu siltä, kuin aikamme olisi arvokkaampaa - kuin materiaali. Laitamme onnitteluviestin läheisellemme, pahoittelemme että en ehdi käymään juuri tänään kun on päiväsi, tokaisu loppuun että nähdään tässä näin. Milloin? Jää kysymys vain leijailemaan. Milloin meillä on (taloudellisesti) mahdollisuus antaa aikaamme lahjaksi?

Olen ehdottomasti aineettoman lahjan kannalla vaikka mielestäni meillä tulisi olla halu viettää aikaa läheistemme kanssa, ilman lahjan antamisen velvollisuutta. Aineeton lahja on hyvä idea, mutta nuo kauniit sanat nähdään ja tehdään jotain mukavaa yhdessä, eivät saisi jäädä vain sanoiksi, vaan lupaus tulisi myös pitää. Ei saa olla lupauksen pettäjä, niin kuin lapset joskus ovat tokaisseet kun eivät ole saaneet heti jotain luvattua juttua.

Tänä vuonna olen paketoinut joululahjaksi muutaman aineettoman joululahjan, aikaa läheiselleni. Yksi lahja on jo löytänyt saajansa ja se on myös jo aukaistukin. Lahja oli miehelleni ja sisälsi aivan tavallisena keskiviikkona treffit kanssani. Katkos kiireiseen työviikkoon ja syksyyn, hetki aikaa kahdestaan, käsikädessä, yhdessä.

Aineeton lahjani oli onnistunut, niin yllätyksenä kuin lahjan saajankin mieleen. Lahja tuli tarpeeseen ja totesihan miehenikin, että tällaisia lahjoja voisimme antaa useamminkin toisillemme. Toki päivä sisälsi myös muutakin kuin yhdessäoloa kahdestaan, mutta tämä pysyköön toistaiseksi vielä joulunsalaisuutena.

Mitä ajatuksia sinussa herättää aineettomat lahjat?

Kaisa

Kommentit