6. LUUKKU - Itsenäisyyspäivä


Tänään saamme nostaa ylpeänä ja kiitollisena Suomen lipun salkoon, viettää itsenäisyyspäivää. 

Torstaina kotiin ajaessani radiossa soitettiin Arttu Wiskarin kappale Mökkitie...

"Ukki kertoi jatkosodasta
siitä alikersantti Rokasta
emmä tuolloin mistään tajunnut
nautin vain lomasta."

Jäin miettimään laulun sanoja ja osasin hyvin kuvitelle itseni tuonne mökkitielle, takapenkille kuuntelemaan Ukin juttuja. 

Taivas oli varmasti tuolloinkin yhtä sininen kuin postauksen kuvassakin. Ilma aurinkoinen ja kuuntelijan ajatukset kesässä. En itsekään lapsena osannut ymmärtää, millaista elämä on ollut tuolloin sodan aikaan tai sen jälkeen kun Suomea on rakennettu uuteen uskoon, kohti tätä hetkeä. 

Mitä vanhemmaksi olen tullut ja miettinyt niitä hetkiä kun tuolla takapenkillä istuin ja kuuntelin oman Ukkini kertomuksia evakkotaipaleesta, sodan jälkeisestä eleämästä kun kaikesta oli puutetta. Äidistä joka oli joutunut lähettämään lapsensa pois, sotalapsena. En vieläkään pysty ymmärtämään näitä tapahtumia, mutta voin vain kuvitella, miltä pienestä Ukistani tuntui kun hän lähti evakkoon, pois sodan jaloista.

Tänään olen erityisen kiitollinen kun saan elää täällä puhtaassa, vapaassa ja turvallisessa Suomessa. Elämä on hyvin yltäkylläistä, silti tuntuu kuin mihinkään ei oltaisi tyytyväisiä, vaan aina haaveillaan jostain uudesta. Toisinaan on hyvä pysähtyä miettimään, elämää tuolloin itsenäistymisen jälkeen, aina ei elämä ole ollut tällaista kuin se nyt on omalla sukupolvellani.

Sytytetään illalla kynttilät ikkunoille ja sankareillemme hautausmaalla!

Kaisa

Kommentit

Lähetä kommentti